07-03-13

Marathon 31 : Paris Marathon (Frankrijk)

Tijd : april
Aantal deelnemers : 37 000

PARIS MARATHON

Nauwe stukken veroorzaken bottlenecks en het parcours kan overvol zijn.
Een goed publiek zorgt dat de moed erin blijft.

De Paris Marathon ligt midden in de stad.
De start en finish zijn te voet makkelijk te bereiken vanaf een van de vele metrostations.
Het parcours biedt een verkorte citytour langs de bezienswaardigheden.
Als de lopers tijd hebben om naar links te kijken terwijl ze de Rue de Rivoli afdalen, kijken ze recht naar de Place Vendôme met het barokken Operagebouw.
Het bruidstaartachtige Stadhuis ligt iers verder op de route aan de rechterkant, voordat de lopers op Place de La Bastille aankomen.
Vlak daarna, als de lopers het Bois de Vincennes naderen, hangt er een gigantisch spandoek met de tekst : 'Houd moed : nog maar 32 km te gaan!'.
Na een bochtige tour in het Bois de Vincennes, waar weinig toeschouwers zijn en een bijna pastorale sfeer hangt, is de wedstrijd halverwege en gaat verder langs de rechteroever van de Seine.
De noordelijke oever is niet helemaal vlak : de lopers moeten voortdurend bukken en duiken bij de doorgangen onder de bruggen.
Wanneer je opkomt na zo'n duik, vang je een glimp op van de Notre Dame.
Een paar kilometer verder, bij 29 km rijst de Eiffeltoren op aan je linkerhand.
Het parcours maakt een ommetje rond het stadion Parc des Princes en de gravelbanen van Roland Garros voordat hij het Bois de Boulogne binnengaat, bij 36 km.
De laatste 6 km van het parcours zijn in het bos, waar nauwelijks mensen staatn.
Dat maakt de laatste afdaling van 200 m over de Avenue Foch des te meer tot een climax - de finish wordt je eigen Arc de Triomphe!

Als je er toch bent :
Een van de charmanste Parijse wijken in Montmartre, altijd vol met toeristen maar nog steeds gezegend met een dorpse sfeer.
De cafés en steegjes zijn onderwerp van veel schilderijen die hier in de 19de en 20ste eeuw gewoond hebben, zoals Edgar Degas, Henri Matisse, Toulouse-Lautrec, Pierre-Auguste Renoir en Pablo Picasso.
Ga naar Montmartre's beroemde begraafplaats en je ziet dat velen van hen hier begraven zijn.
Voor wie het liever levendig houdt is er nog steeds het swingende Moulin Rouge

Voor mij : 2 op 31 (alhoewel ik reeds éénmaal ingeschreven was voor deze prachtige marathon ... ik was toen echter gekwetst een vriend van mij liep deze marathon in mijn plaats) 

09:00 Gepost door Koen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.