Het Nieuwsblad spotte gistermiddag om halfdrie het vorstenpaar op de zeedijk. Albert en Paola verlieten de Ostend Queen, het gerenommeerde restaurant in het Kursaal van Oostende. Daar hadden ze anderhalf uur geluncht.

Om de maaltijd te verteren - chef Koen Vansteenkiste had typische visgerechten bereid - maakten de koning en de koningin een strandwandeling. Albert trotseerde de felle wind met een muts. Onderweg nam hij sfeerfoto's van zijn vrouw, die de kap van haar jas over haar hoofd had getrokken. Na een uur stapten ze hun zwarte Mercedes in, terug richting Laken.

De vorsten waren naar Oostende gekomen om er hun twee nieuwbouwappartementen te bekijken. Die kochten ze drie jaar geleden. Residentie Icon in de Graaf de Smet de Naeyerlaan is bijna afgewerkt, en gisteren was het hun eerste bezoek aan hun toekomstige tweede verblijven.

Het koningspaar zal twee hoekappartementen betrekken op de hogere verdiepingen - niet de hoogste. Ze hebben geen zicht op zee, wel op de Oostendse haven. Voor wie hun buur wil worden: er zijn nog drie appartementen te koop. De prijzen schommelen tussen 310.000 euro en - voor een duplexappartement met vier slaapkamers - 1.365.000 euro. De koning zelf betaalde anderhalf miljoen euro voor beide stulpjes.

Residentie Icon wordt door vastgoedgroep Sleuyter omschreven als een 'subliem gebouw met twee markante torens'. Wat niet vermeld wordt, is dat in dezelfde straat drie huizen van lichte zeden zijn gevestigd.